Harghita
zetea composesorat

Situație generală

În județul Harghita funcționează un număr mare de composesorate. 47% din pădurile județului sunt deținute de composesorate (közbirtokosság), cu aproape 100.000 ha de pădure în total.

Composesoratele operează pe principiul genealogic, prin care drepturile deținute se moștenesc, implicit se transmit, se divid între moștenitori, și se păstrează chiar și în cazul în care persoana părăsește zona unde se află terenul composesoratului, sau se naște în altă parte. Drepturile se pot înstrăina în interiorul composesoratului.  80% din statute menționează plafoane de limitare a achiziției de drepturi, la 5% sau chiar la 2%.

Composesoratele din Harghita sunt de dimensiuni mari. Ca valoari medii un composesorat deține 1628 ha pădure și 515 ha pășune. Numărul mediu de membri pe composesorat este de 585 membri. 

Jumatate dintre composesoratele studiate au teritorii incluse in arii protejate.

Pe terenul câtorva composesorate se găsesc stațiuni turistice renumite (băile Tușnad sau Băile Borsec) și arii protejate renumite, cum ar fi Lacul Sfânta Ana. De asemenea, unele terenuri au importante surse de apă minerală care au fost exploatate din punct de vedere industrial încă din urmă cu 200 de ani și au devenit în timp întreprinderi mari (de exemplu, apa minerală Perla Harghitei și apa minerală Borsec).

 

lovete_mic_edited.jpg

Retrocedare

Procesul de retrocedare a proprietății composesoratelor din județul Harghita a fost unul problematic. Câteva probleme frecvente semnalate în anul 2016 includ:

1) întârzieri în etapele birocratice, proprietate care a fost "validată" de consiliul județean, dar nu și "pusă în posesie" încă de consiliul local, deci fără titlu de proprietate (de ex. 772 ha fără titlu de proprietate la composesoratul Suseni, sau 150 ha la composesoratul Ciucani, printre altele);

2) procese care se desfășoară cu localitățile învecinate din județele Bacău și Neamț (de exemplu, Composesoratul Ciucani este în judecată cu Ocolul Silvic de Stat învecinat din județul Bacău pentru 2000 ha, iar composesoratul Pauleni-Ciuc revendică 1000 ha tot în județul Bacău). Motivul acestor litigii sunt delimitările succesive ale frontierelor fostului Imperiu Austro-Ungar, mai târziu devenite granițe între unitățile administrativ-teritoriale, ceea ce a dus la o confuzie perpetuă în documentele și hărțile oficiale.

3) procese în derulare între composesorate și autoritățile locale (de ex. 230 ha de pădure revendicate de composesoratul Văcărești)

HR_Ciucsangiorgiu_fanfara_edited.jpg

Dezvoltare comunitară

Aceste composesorate se disting prin importanța lor zonală ca regim de proprietate recunoscut și apreciat, ca un sistem instituțional local puternic, cu “putere morală și materială” (președinte composesorat Lueta, Lövete, aprilie 2016), și printr-o organizare foarte precisă și o unitate de reguli care orientează acest tip de instituții spre un spirit comunitar.

Majoritatea statutelor composesoratelor din Harghita menționează investirea veniturilor în proporție de 20% în infrastructură locală, iar majoritatea contribuie esențial la viața comunității prin sponsorizarea grupurilor locale de tineri, asociațiilor culturale sătești, fanfara localității, brigada de pompieri.

65% din composesorate investesc o 'mare' parte din venituri in proiecte de infrastructura ale comunitatii, si tot 65% ofera 'multe' sponsorizari.

Cele mai multe composesorate dețin clădiri proprii pentru birouri și sedii, mașini (pentru repararea drumurilor, pentru lucrări agricole, pentru curățarea pășunilor) și câteva au propriile echipe de exploatare forestieră (de exemplu Sântimbru, Merești), permițându-le să creeze locuri de muncă și să crească valoarea lemnului vândut.

zetea%20pepiniera_edited.jpg

Studiu de Caz Zetea

Cel mai mare composesorat din Harghita se află în comuna Zetea (Zetelaka), cuprinzând 10.275 ha de teren, din care 8305 ha păduri de conifere și 1970 ha pășuni. Composesoratul plantează anual 20 de hectare cu răsaduri din propria pepinieră, și exploatează anual în jur de 40.000 de metri cubi de lemn. Exploatarea și prelucrarea lemnului composesoratului se realizează de către companiile locale, ceea ce conduce la crearea a aproximativ 500 de locuri de muncă în industria lemnului.

 

Composesoratul are astăzi 2500 de membri, dintre care aproximativ 65% sunt localnici. Distribuția drepturilor este inegală, bazată pe divizări succesive ale moștenitorilor membrilor inițiali (din 1886) și pe tranzacțiile derulate între membri. Statutul prevede ca totalul drepturilor pe care le poate acumula un membru să nu depășească 2,5% din total. Suprafața medie per membru ajunge la aproximativ 4 ha, iar 20% din membri au aproximativ 1 ha.

Președintele composesoratului (2016) consideră composesoratul ca fiind "cea mai importantă instituție din comunitate, o formă de management și gospodărire în comun care susține și dezvoltă comunitatea".

 

La Zetea, un mare accent se pune pe investiții. Composesoratul Zetea a investit în propria fabrică pentru prelucrarea fructelor de pădure și a ciupercilor sălbatice. Fabrica adună anual de la culegătorii locali cantități de 30 de tone de afine, 10 tone de zmeură și 30 de tone de ciuperci (hribi). În plus, au propria fermă cu aproximativ 250 de bovine care aparțin membrilor.

Hg_Ciucani_consiliumare_datdeei_edited_e

Participare și democrație

Composesoratele harghitene se disting prin participarea numeroasă a membrilor composesori la adunările generale prin care se iau deciziile importante.

50% din composesorate au declarat ca se întrunește cvorumul de la prima adunare convocată, însemnând că 50% din membri, sau 50% din numărul de drepturi sunt prezenti în sala de sedință. Această performanță se explică prin grija consiliului de a informa și de a atrage membri să participe. Unele composesorate organizează o masă comună cu muzică și gustări la sfârșitul adunării; altele trimit invitație nominală fiecăruia împreună cu o foaie informativă; altele (Sândominic) transmit adunarea la postul local de televiziune și atrag atenția public celor care nu participă.

Adunările sunt dominate de categoria de vârstă peste 50 de ani. În 45% din cazuri, prezența celor sub 40 de ani la adunări este în proporție de sub 10%. Aceasta se datorează sistemului genealogic de moștenire a drepturilor, care face ca deținătorii drepturilor să fie generația în vârstă. De asemenea, adunările sunt dominate de bărbați, in jumătate din cazuri femeile sunt aproape absente din adunare (sub 10% din participanți).

Adunările de obicei se desfășoară într-o atmosferă pașnică. In 82% din cazuri adunările sunt echilibrate, neexistând violență de comportament sau limbaj.