top of page
Harghita
zetea composesorat

Situație generală

În judeÈ›ul Harghita funcÈ›ionează un număr mare de composesorate. 47% din pădurile judeÈ›ului sunt deÈ›inute de composesorate (közbirtokosság), cu aproape 100.000 ha de pădure în total.

Composesoratele operează pe principiul genealogic, prin care drepturile deÈ›inute se moÈ™tenesc, implicit se transmit, se divid între moÈ™tenitori, È™i se păstrează chiar È™i în cazul în care persoana părăseÈ™te zona unde se află terenul composesoratului, sau se naÈ™te în altă parte. Drepturile se pot înstrăina în interiorul composesoratului.  80% din statute menÈ›ionează plafoane de limitare a achiziÈ›iei de drepturi, la 5% sau chiar la 2%.

Composesoratele din Harghita sunt de dimensiuni mari. Ca valoari medii un composesorat deÈ›ine 1628 ha pădure È™i 515 ha pășune. Numărul mediu de membri pe composesorat este de 585 membri. 

Jumatate dintre composesoratele studiate au teritorii incluse in arii protejate.

Pe terenul câtorva composesorate se găsesc staÈ›iuni turistice renumite (băile TuÈ™nad sau Băile Borsec) È™i arii protejate renumite, cum ar fi Lacul Sfânta Ana. De asemenea, unele terenuri au importante surse de apă minerală care au fost exploatate din punct de vedere industrial încă din urmă cu 200 de ani È™i au devenit în timp întreprinderi mari (de exemplu, apa minerală Perla Harghitei È™i apa minerală Borsec).

 

​

lovete_mic_edited.jpg

Retrocedare

Procesul de retrocedare a proprietății composesoratelor din judeÈ›ul Harghita a fost unul problematic. Câteva probleme frecvente semnalate în anul 2016 includ:

​

1) întârzieri în etapele birocratice, proprietate care a fost "validată" de consiliul judeÈ›ean, dar nu È™i "pusă în posesie" încă de consiliul local, deci fără titlu de proprietate (de ex. 772 ha fără titlu de proprietate la composesoratul Suseni, sau 150 ha la composesoratul Ciucani, printre altele);

​

2) procese care se desfășoară cu localitățile învecinate din judeÈ›ele Bacău È™i NeamÈ› (de exemplu, Composesoratul Ciucani este în judecată cu Ocolul Silvic de Stat învecinat din judeÈ›ul Bacău pentru 2000 ha, iar composesoratul Pauleni-Ciuc revendică 1000 ha tot în judeÈ›ul Bacău). Motivul acestor litigii sunt delimitările succesive ale frontierelor fostului Imperiu Austro-Ungar, mai târziu devenite graniÈ›e între unitățile administrativ-teritoriale, ceea ce a dus la o confuzie perpetuă în documentele È™i hărÈ›ile oficiale.

​

3) procese în derulare între composesorate È™i autoritățile locale (de ex. 230 ha de pădure revendicate de composesoratul VăcăreÈ™ti)

​

HR_Ciucsangiorgiu_fanfara_edited.jpg

Dezvoltare comunitară

Aceste composesorate se disting prin importanÈ›a lor zonală ca regim de proprietate recunoscut È™i apreciat, ca un sistem instituÈ›ional local puternic, cu “putere morală È™i materială” (preÈ™edinte composesorat Lueta, Lövete, aprilie 2016), È™i printr-o organizare foarte precisă È™i o unitate de reguli care orientează acest tip de instituÈ›ii spre un spirit comunitar.

​

Majoritatea statutelor composesoratelor din Harghita menÈ›ionează investirea veniturilor în proporÈ›ie de 20% în infrastructură locală, iar majoritatea contribuie esenÈ›ial la viaÈ›a comunității prin sponsorizarea grupurilor locale de tineri, asociaÈ›iilor culturale săteÈ™ti, fanfara localității, brigada de pompieri.

65% din composesorate investesc o 'mare' parte din venituri in proiecte de infrastructura ale comunitatii, si tot 65% ofera 'multe' sponsorizari.

​

Cele mai multe composesorate deÈ›in clădiri proprii pentru birouri È™i sedii, maÈ™ini (pentru repararea drumurilor, pentru lucrări agricole, pentru curățarea pășunilor) È™i câteva au propriile echipe de exploatare forestieră (de exemplu Sântimbru, MereÈ™ti), permiÈ›ându-le să creeze locuri de muncă È™i să crească valoarea lemnului vândut.

zetea%20pepiniera_edited.jpg

Studiu de Caz Zetea

Cel mai mare composesorat din Harghita se află în comuna Zetea (Zetelaka), cuprinzând 10.275 ha de teren, din care 8305 ha păduri de conifere È™i 1970 ha pășuni. Composesoratul plantează anual 20 de hectare cu răsaduri din propria pepinieră, È™i exploatează anual în jur de 40.000 de metri cubi de lemn. Exploatarea È™i prelucrarea lemnului composesoratului se realizează de către companiile locale, ceea ce conduce la crearea a aproximativ 500 de locuri de muncă în industria lemnului.

 

Composesoratul are astăzi 2500 de membri, dintre care aproximativ 65% sunt localnici. DistribuÈ›ia drepturilor este inegală, bazată pe divizări succesive ale moÈ™tenitorilor membrilor iniÈ›iali (din 1886) È™i pe tranzacÈ›iile derulate între membri. Statutul prevede ca totalul drepturilor pe care le poate acumula un membru să nu depășească 2,5% din total. SuprafaÈ›a medie per membru ajunge la aproximativ 4 ha, iar 20% din membri au aproximativ 1 ha.

PreÈ™edintele composesoratului (2016) consideră composesoratul ca fiind "cea mai importantă instituÈ›ie din comunitate, o formă de management È™i gospodărire în comun care susÈ›ine È™i dezvoltă comunitatea".

 

La Zetea, un mare accent se pune pe investiÈ›ii. Composesoratul Zetea a investit în propria fabrică pentru prelucrarea fructelor de pădure È™i a ciupercilor sălbatice. Fabrica adună anual de la culegătorii locali cantități de 30 de tone de afine, 10 tone de zmeură È™i 30 de tone de ciuperci (hribi). În plus, au propria fermă cu aproximativ 250 de bovine care aparÈ›in membrilor.

Hg_Ciucani_consiliumare_datdeei_edited_e

Participare și democrație

Composesoratele harghitene se disting prin participarea numeroasă a membrilor composesori la adunările generale prin care se iau deciziile importante.

50% din composesorate au declarat ca se întruneÈ™te cvorumul de la prima adunare convocată, însemnând că 50% din membri, sau 50% din numărul de drepturi sunt prezenti în sala de sedință. Această performanță se explică prin grija consiliului de a informa È™i de a atrage membri să participe. Unele composesorate organizează o masă comună cu muzică È™i gustări la sfârÈ™itul adunării; altele trimit invitaÈ›ie nominală fiecăruia împreună cu o foaie informativă; altele (Sândominic) transmit adunarea la postul local de televiziune È™i atrag atenÈ›ia public celor care nu participă.

Adunările sunt dominate de categoria de vârstă peste 50 de ani. În 45% din cazuri, prezenÈ›a celor sub 40 de ani la adunări este în proporÈ›ie de sub 10%. Aceasta se datorează sistemului genealogic de moÈ™tenire a drepturilor, care face ca deÈ›inătorii drepturilor să fie generaÈ›ia în vârstă. De asemenea, adunările sunt dominate de bărbaÈ›i, in jumătate din cazuri femeile sunt aproape absente din adunare (sub 10% din participanÈ›i).

Adunările de obicei se desfășoară într-o atmosferă paÈ™nică. In 82% din cazuri adunările sunt echilibrate, neexistând violență de comportament sau limbaj.

bottom of page