Descrierea generală a obÈ™tilor, composesoratelor È™i asociaÈ›iilor urbariale din România
Rezultate ale proiectului
În România, instituÈ›iile rurale de gestionare a proprietății colective sunt numite în texte de lege actuale "forme asociative tradiÈ›ionale” sau “istorice". Membri obÈ™teni sau composesori stăpânesc terenurile colective fără a avea loturi precis delimitate individual, ci totul la un loc. Din punct de vedere juridic, se consideră terenuri aflate în proprietatea privată a "persoanelor juridice". În funcÈ›ie de zonă, ele au denumiri variate: denumite în principal “obÈ™te”, (pl. obÈ™ti), în localitășile aflate în Vechiul Regat, sau “composesorat”, (pl. composesorate) È™i “asociaÈ›ie urbarială” (pl. asociaÈ›ii urbariale) în localitățile din Transilvania. Întâlnim denumiri care ne aduc aminte de realitățile feudale din timpul când aceste forme de proprietate au fost instituite, precum: Composesoratul nobil SăpânÈ›a, Composeroratul grăniceresc Dobra, Composesoratul foÈ™tilor urbarialiÈ™ti din RoÈ™cani. Anumite denumiri se referă la numele localității, ObÈ™tea Nereju de exemplu, sau la numele munÈ›ilor deÈ›inuÈ›i în devălmășie, de exemplu ObÈ™tea Chiliile Zboinei din localitatea SpineÈ™ti, judeÈ›ul Vrancea.
Terenurile aflate în această formă de proprietate nu se pot vinde, conform legilor în vigoare. Această măsură legală este destinată atât păstrării drepturilor ancestrale de proprietate a pământului în comunitățile locale, cât È™i evitării speculaÈ›iilor cu terenuri, reprezentând o excelentă modalitate de protecÈ›ie a relaÈ›iei de legătură între mediul înconjurător È™i comunitățile rurale, contribuind la păstrarea relevanÈ›ei relaÈ›iei cu natura È™i cu pământul. DeÈ™i în practică nu totul este ideal, menÈ›inerea È™i dezvoltarea capacităților acestor organizaÈ›ii rurale locale posedă un potenÈ›ial ridicat pentru obÈ›inerea de beneficii sociale, culturale, materiale È™i de mediu importante pentru comunități È™i pentru teritoriul CarpaÈ›ilor.
Cât de mulÈ›i. Cât de mult. Din cercetarea noastră în cadrul prezentului proiect, prin combinarea informaÈ›iei din diferite surse, se poate spune că în MunÈ›ii CarpaÈ›i pe teritoriul României se află în jur de 1500 de obÈ™ti È™i composesorate, care gestionează 873.000 ha de pădure, 14% din suprafaÈ›a totală împădurită a țării. Această cifră oficială este prezentată pentru "formele asociative tradiÈ›ionale" de către Curtea de Conturi a României într-un raport din 2014. Alte surse indică alte cifre, cum ar fi 788.694 ha (în anul 2015), în raportul oficial al sursei depus de Ministerul Pădurilor È™i Apelor.
În plus, estimările noastre arată că obÈ™tile È™i composesoratele au aproximativ 300.000 ha de pășune.
Resursele sunt deținute și gestionate de peste 400.000 de membri.
SuprafaÈ›a obÈ™tilor È™i composesoratelor a scăzut moderat în ultimii 100 de ani, cu aproximativ 22%, sau chiar mai mult, aceste cifre sunt foarte dificil de estimat datorită statisticilor (in)existente sau contradictorii.
ObÈ™tile din arcul exterior al CarpaÈ›ilor, în Èšara Românească È™i Moldova sunt în general de dimensiuni mai mari (în medie peste 2000 ha), iar cele situate în interiorul arcului carpatic, composesoratele È™i asociaÈ›iile urbariale în Transilvania, sunt mai mici (în medie 600 ha). Dimensiunea lor depinde de condiÈ›iile istorice în momentul recunoaÈ™terii lor legale, cu mai mult de 100 de ani în urmă.
ObÈ™tile È™i composesoratele din CarpaÈ›i prezintă caracteristici biofizice foarte diferite, unele având suprafeÈ›e mari de păduri productive, altele păduri tinere È™i mici, dar È™i altele cu mai multe zone de pășunat, izlazuri sau pășuni alpine. În prezent, directive legislative stricte reglementează exploatarea pădurilor, prin specialiÈ™ti silvici. Majoritatea pădurilor obÈ™tilor sau composesoratelor beneficiază de amenajamente, care precizează cât de mult de poate tăia (cota anuală), de unde, ce fel de intervenÈ›ii trebuie făcute în fiecare zonă a pădurii pentru a permite o creÈ™tere È™i o regenerare sănătoasă, conform concepÈ›iilor silvice. În prezent au fost introduse È™i amenajamente pastorale (2018).
Din cercetarea noastră rezultă că
-
1000 hectare suprafață medie a pădurii per obște/composesorat
-
cercetarea noastră a inclus 3 cele mai mari obști și composesorate din țară, cu peste 10.000 ha deținute: Tulnici, jud. Vrancea, Peștisani, jud. Gorj, Zetea, jud. Haghita
-
256 de hectare suprafață medie de pășune per obște/composesorat
-
92 de hectare suprafață medie a pășunilor împădurite per obÈ™te/composesorat
-
53% din obÈ™tile/composesoratele româneÈ™ti au în cea mai mare parte păduri de foioase
-
30% din obÈ™tile/composesoratele româneÈ™ti au în cea mai mare parte păduri de conifere
-
74% din pădurile obștilor/composesoratelor sunt accesibile pe drumurile forestiere
-
51% din obÈ™ti/composesorate au în principal păduri tinere <80 de ani
-
37% din obÈ™ti/composesorate au în principal pădure cu vârsta > 80 de ani
-
42% din obÈ™ti/composesorate au terenuri incluse în arii protejate, dintre care 15% au în parcuri naÈ›ionale
Drepturile asupra terenului. În România funcÈ›ionează un număr mare de obÈ™ti È™i composesorate, răspândite pe întreg teritoriul MunÈ›ilor CarpaÈ›i. Sistemul de organizare a acestora È™i distribuirea drepturilor între membri diferă de la o zonă la alta. Cea mai importantă diferență este între 1) sistemele de drepturi egalitare ‘pe fumuri’ bazate pe teritoriu, rezidență È™i gospodărie È™i 2) sistemele de drepturi inegalitare, cote-părÈ›i, bazate pe moÈ™tenire.
​
1)Sistemul de drepturi egale este mai atipic, cel mai adesea fiind găsit în partea SE a CarpaÈ›ilor, în È›ara Vrancei, dar È™i în 11% din composesoratele din regiunea Transilvaniei. sistemul este teritorial, dreptul se acordă pe baza domiciliului stabil într-o localitate cu obÈ™te. O persoana nou stabilită poate obÈ›ine dreptul, iar o persoană care părăseÈ™te localitatea pierde dreptul, sau se suspendă, daca este vorba despre plecare temporară. Acesta este un sistem mult mai răspândit în întreaga lume, decât cel pe cote-părÈ›i. În acest sistem, comunitatea de membri este incluzivă, teoretic nu exclude ne-băștinaÈ™ii, drepturile nu sunt transmisibile È™i nu se pot vinde nici în interiorul nici în exteriorul comunității de membri. Astfel, diferit față de sistemul pe baza descendenÈ›ei, această formă este deschisă membrilor vârstnici, cât È™i copiilor majori ai acestora. Forma egalitară È™i teritorială permite orientarea spre necesitățile comunității, astfel încât o mare parte din venituri sunt investite în infrastructură locală. Pentru mai multe informaÈ›ii click pe pagina Tipologie.
​
2)Sistemul de drepturi inegale pe cote-părÈ›i: funcÈ›ionează principiul genealogic/ descendență în care drepturile sunt moÈ™tenite È™i împărÈ›ite teoretic în mod egal între moÈ™tenitori. Îl întâlnim în obÈ™tile de moÈ™neni din Oltenia È™i Muntenia, în composesoratele transilvane, atât cele nobile sau cele grănicereÈ™ti sau urbariale. Aceste drepturi nu reprezintă o anumită suprafață identificabilă într-un anumit loc, ci o cantitate abstractă, o cotă-parte, indivizibilă, È™i care nu are sens fără raportarea la întregul teritoriu deÈ›inut. Drepturile sunt cuantificate în unități de măsură specifice È™i locale, fiind numite dramuri, o reminescență a vechilor unități de măsurat brânza, sau oi, întregi, lei, cote-părÈ›i sau simplu drepturi. În anumite cazuri s-a făcut o transformare în hectare, urmând recomandarea legii, care crează confuzie cu drepturile de proprietate privată individuală. Membrul composesor/obÈ™tean în acest sistem reÈ›ine dreptul de proprietate în obÈ™te/composesorat indiferent unde locuieÈ™te, poate transmite dreptul urmaÈ™ilor, îl poate vinde în interiorul obÈ™tii. În România, în decursul istoriei, amestecul politicilor de stat a complicat cutumele È™i a forÈ›at comunitățile să instituie sisteme de drept care È›in de ideologiile liberale ale proprietății, care decurg din legea romană, în care baza era individul È™i nu comunitatea. De aceea, în majoritatea obÈ™tilor È™i composesoratelor, drepturile care au rezultat din procesele de formalizare istorică au fost drepturi personale, transferabile doar altor membri, moÈ™tenitori, cu drepturi divizate între copii.
Pentru mai multe informații click pe pagina Tipologie.
​
Venituri È™i beneficii. ObÈ™tile È™i composesoratele studiate prin proiectul nostru au valoare socio-economică pentru membrii lor, generând beneficii de folosință È™i excedent monetar, mai ales din pășunat È™i exploatare forestieră. Veniturile monetare din exploatarea forestieră comercială sunt adesea distribuite către membrii. De asemenea, venituri importante provin È™i din subvenÈ›iile UE pentru pășunat. Zonele care sunt incluse în parcurile naÈ›ionale È™i în care este interzisă recoltarea de masă lemnoasă generează (teoretic, conform legii) venituri din compensaÈ›iile monetare. Cu toate acestea, există de asemenea un număr important de obÈ™ti È™i composesorate care nu au niciun excedent financiar, fiind capabile doar să supravieÈ›uiască È™i să plătească cheltuielile cu serviciul silvic către ocol. Aceste servicii silvice sunt foarte costisitoare în anumite zone, în special acolo unde composesorele de dimensiuni mici sunt afiliate ocoalelor de stat. Acest lucru se întâmplă cu precădere în cazul obÈ™tilor È™i composesorelor de până în 200 ha, prezente în special în partea de vest a CarpaÈ›ilor.
În unele zone, obÈ™tile È™i composesoratele sunt orientate în principal către furnizarea de beneficii individuale, prin redistribuirea sumelor obÈ›inute din exploatarea forestieră, subvenÈ›ii, chirii sau alte activități. Rezultatele studiului nostru sugerează că valoarea monetară individuală derivată din faptul că cineva este membru al unei obÈ™ti sau al unui composesorat nu este, în medie, foarte mare. În rare cazuri membrii cu drepturi mai mari pot primi anual sume importante, peste 10 mii de RON pe an, din împărÈ›irea excedentului. TotuÈ™i, acest lucru este valabil de obicei pentru doar 1-2 persoane dintr-o obÈ™te sau composesorat de tip inegalitar, în care în timp s-a format o inegalitate substanÈ›ială (de exemplu, într-un număr semnificativ de obÈ™ti din judeÈ›ul ArgeÈ™ tendinÈ›a a fost de acaparare a drepturilor de către anumite familii mai înstărite care în prezent beneficiază de venituri substanÈ›iale). Din datele obÈ›inute în proiectul nostru, se poate spune că în medie un membru composesoral în Transilvania primeÈ™te aproximativ 243 RON/ha pe an, un membru obÈ™tean în regiunea Valahiei 197 RON/ha pe an, iar în Vrancea se primesc 285 RON/ha pe an. În plus, un membru poate să pască animalele în mod gratuit pe pășunea obÈ™tii/composesoratului È™i să primească o cotă de lemn de foc la preÈ› foarte avantajos. În majoritatea obÈ™tilor È™i composesoratelor, lemnul de foc este recoltat È™i distribuit membrilor, la costuri mult sub preÈ›ul pieÈ›ei, în anumite cazuri chiar gratuit, în comunitățile rurale montane, lemnele fiind absolut necesare gospodăriilor pentru încălzire È™i gătit, neexistând alternative locale. Alte avantaje: ObÈ™tile È™i composesoratele sponsorizează familiile tinere pentru construirea de case, oferind în anumite cazuri până la 20 de metri cubi de lemn; sponsorizează înmormântări ale familiilor sărace, festivități È™i cadouri de Crăciun pentru copiii È™colari. Câteva grupuri distincte de membri ar putea avea mai multe beneficii decât celelalte, în anumite cazuri. De exemplu, în unele zone, proprietarii mari de oi beneficiază de pășunat liber; în alte zone, întreprinzătorilor locali de cherestea li se acordă acces preferenÈ›ial la exploarare dacă sunt membri; în zona turistică Rânca, membrii obÈ™tilor È™i composesoratelor pot închiria terenul pentru a construi vile turistice pentru jumătate din preÈ›ul pieÈ›ei; în toate aceste cazuri, membri pot beneficia de bunul comun, dacă au capacitatea de a face acest lucru.
În multe cazuri, obÈ™tile È™i composesoratele crează beneficii comunitare, din datele noastre rezultă că 59% dintre formele asociative contribuie cu astfel de beneficii, mai ales în zona Vrancei È™i judeÈ›ele transilvănene din partea de Est (Harghita È™i Covasna), unde obÈ™tile È™i composesoratele au bugete chiar mai substanÈ›iale decât primăriile. In 32% din cazuri, acestea investesc o parte mare din veniturile obÈ›inute în proiecte comunitare. Astfel, obÈ™tile È™i composesoratele contribuie la construcÈ›ia È™i repararea infrastructurii, a clădirilor publice, a È™colilor È™i a drumurilor. Bisericile sunt adesea sponsorizate, deoarece sunt clădiri importante ale comunității, cu care membri se mândresc È™i în care doresc să investească. Se oferă de asemenea burse pentru studenÈ›i, pentru a susÈ›ine educaÈ›ia, mai ales în zonele estice ale Transilvaniei. În mod tradiÈ›ional în aceste zone, composesoratele sponsorizează grupuri locale de tineri, fanfare, brigăzi de pompieri, sau echipe de fotbal.
Guvernanță. ObÈ™tile È™i composesoratele reprezintă instituÈ›ii independente, democratice È™i participative de guvernare a resurselor naturale în mediul rural. Cadrul normativ de guvernare È™i funcÈ›ionare a obÈ™tilor/composesoratelor este reglementat de statut, un document specific fiecărei obÈ™ti/composesorat în parte, care conÈ›ine norme aprobate de Adunarea Generală È™i ratificate legal de către judecătorii. Membrii, grupaÈ›i în Adunarea Generală, aleg prin vot un consiliu de administraÈ›ie, format de obicei din cinci membri È™i, dintre membrii consiliului, un preÈ™edinte. De asemenea, membrii aleg o comisie de cenzori, compusă din trei membri. Consiliile sunt teoretic temporare (mandat între 2 È™i 5 ani), dar în practică există un număr mare de obÈ™ti/composesorate unde aceste consilii nu au fost schimbate de la înfiinÈ›are, din motive diverse, fie că acestea se impun prin mijloace nedemocratice, fie că nu există candidaÈ›i care să se ofere, în condiÈ›iile în care funcÈ›iile nu sunt remunerate, iar sarcinile sunt complexe È™i dificile, această situaÈ›ie fiind întâlnită frecvent la composesoratele È™i obÈ™tile de dimensiuni mici. Adunările generale ale membrilor, organizate cel puÈ›in o dată pe an, au în teorie o putere mare de decizie; sunt chemate să decidă asupra bugetului, asupra investiÈ›iilor, asupra noilor membri, asupra noilor reguli introduse în statut, etc. Adunarile Generale sunt valabile din punct de vedere juridic dacă sunt organizate cu prezenÈ›a a 50% +1 membri, sau voturi, în cazul unor obÈ™ti inegalitare. Asemenea adunări È™i procese de luare a deciziilor sunt concepute ca democratice È™i sunt puternic reglementate de statute, având un potenÈ›ial participativ ridicat; însă, în practică întâlnirile cu membrii se întâmplă rareori în conformitate cu regulile. Adesea, este dificil să se adune destui oameni pentru a lua decizii, deoarece majoritatea populaÈ›iei tinere lucrează în străinătate, iar majoritatea membrilor vârstnici nu sunt interesaÈ›i să participe. Uneori, chiar dacă întâlnirile pot fi È›inute, luarea deciziilor este contestată sau manipulată de grupurile de interese È™i luptele de putere.
O serie de conflicte È™i motive puternice de neîncredere au marcat reînfiinÈ›area obÈ™tilor È™i composesoratelor. Retrocedarea a fost adesea o controversată, implicând procese prelungite. Din datele obÈ›inute de noi, în 40,4% din cazuri membrii s-au luptat în instanță pentru soluÈ›ionarea cererilor lor de retrocedare, adesea împotriva instituÈ›iilor statului - primării, ocoale silvice, care au întârziat procedurile de recunoaÈ™tere È™i de acordare a titlurilor de proprietate.
Ce am făcut prin proiectul nostru? Cercetarea extensivă a obÈ™tilor È™i composesoratelor româneÈ™ti contemporane este un demers fără precedent. Baza noastră de date cuprinde 329 de interviuri-chestionare aplicate tot atâtor obÈ™ti È™i composesorate româneÈ™ti. Am colectat date de la 20% din numărul total de astfel de entități existente în România, reprezentând aproape 1/2 din pădurile È™i aproape 1/3 din suprafaÈ›a pășunilor deÈ›inute în comun.
Interviurile structurate au fost aplicate față în față de membrii echipei noastre de cercetare, fiecare având o durată medie de 2 ore; interviurile au inclus aproximativ 100 de întrebări, închise È™i deschise, pentru a permite discuÈ›ii mai aprofundate pe mai multe subiecte. Subiectele abordate au fost: istoricul formei asociative, procesul de restituire, caracteristicile bio-fizice ale resurselor, sistemele de distribuire a drepturilor, informaÈ›ii despre membri, guvernanță, participare, managementul resurselor, problemele de mediu È™i altele.